Försäkring av Barbie- eller annan mannekängdocksamling

Några punkter att tänka på för dig som vill vara säker på att din samling är rätt försäkrad.

1. Kolla upp med ditt försäkringsbolag om vilken typ av hem- och ev tilläggsförsäkring du har och vad som gäller. Kanske erbjuder ditt försäkringsbolag en specialförsäkring för din samling, tänk då bara på att dessa brukar vara väldigt dyra och sällan nödvändiga. En allrisk med fullvärdesförsäkring brukar vara fullt tillräcklig. Det innebär bl a att ifall du skulle tappa en docka och den skulle råka gå sönder, då går allrisken in och täcker upp till en viss summa. Gäller det brand, stöld osv går hemförsäkringen in och då har den inget tak eftersom det är en fullvärdesförsäkring. Hör med ditt försäkringsbolag om vad som gäller och ta inget för givet, det varierar rätt så mycket mellan bolagen och de olika försäkringsalternativ de erbjuder.

2. Fotografera allt. Det viktiga är att man har en fullständig förteckning med foton och eventuellt en värdering gjord av en godkänd värderingsman men det är inte alla försäkringsbolag som kräver det. Av vad vi fått fram så har Sverige två auktoriserade leksaksvärderare. Ingen av dem är specialiserad på Barbie eller andra mannekängdockor.

3. Skriv gärna ned allt du har. Skicket, om det är komplett etc. Om du har kvar noteringar, vad du betalt för det.

4. Gör en ungefärlig värdering själv eller be någon annan samlare göra det. Det är bra om det skulle hända något och försäkringsbolaget erbjuder dig en summa som inte är relevant.

Ovanstående räcker för de flesta försäkringsbolagen men tänk på att reglerna kan vara olika. Om det vid en ev skada visar sig att de tycker att din värdering är i överkant, då kan de ta in en värderingsman. Men det är som sagt upp till dem.

Nr 1-3 kan var och en göra men med värderingen är lite knepigare. Det beror också på de olika bolagen hur de ställer sig till värderingar som är gjorda av ickeauktoriserade personer. Hos en del kan det gå, hos andra inte. Avslutningsvis så är det viktigaste av allt att du hör med ditt försäkringsbolag vad de kräver.