Barbie – En stilikon

Det berättas, att Barbie’s tillkomst började med att Ruth Handler, en av grundarna av leksaksföretaget Mattel i USA, funderade runt sin dotters lekande med klippdockor. De lekdockor som fanns att tillgå var mest babydockor.

I mitten av 50-talet besökte Ruth Europa och fick där se en Bild Lilli. Bild Lilli var en docka vars förebild var en seriefigur med samma namn i den tyska tidningen Bild Zeitung. Väl hemkommen till USA upptog Ruth Handler arbetet med den nya ”Mannekängdockan”.

1959 debuterade Barbie på "International Toy Fair" i USA. I Sverige fick vi vänta fram till tiden strax före jul 1963 innan hon för första gången gjorde entré här.    

De sk vintagedockorna är Barbiedockor från perioden 1959-1966.

 

Modperioden (1967-72 ca) var den tid då England kom att bli det kulturella föregångslandet . Vem minns inte Minikjolar, Maxi/Mini, Twiggy, Beatles, Carnaby Street, Musikalen Hair, Jane Birkin & Serge Gainsbourgs – ”Je t'aime moi non plus”  och sist men inte minst,  Peace Love And Understanding!

Idag skriver vi 2012, Barbie fyller således 53 år! Många modeller har passerat revy, idealen har svängt. Vad hon än betytt så har hon för vart år sagt en hel del om sin samtid.

Mycket har också tyckts om Barbie. Hon har, från den dag hon såg dagens ljus, diskuterats, fram och tillbaka, för och emot. Klart är att hon var och är en stilikon men kanske främst, en docka som gav chansen för en pojke eller flicka att titta in i den vuxenvärld som så ofta var både spännande och ibland hemlig.

Till de mer inbitna "antibarbieisterna" skulle jag vilja skicka med ett citat från Marco Tosas bok ”Barbie”;

”Kanske är Barbie en perfekt syndabock för de vuxna, en allmänt spridd påminnelse om ett levnadssätt som återspeglas med obehaglig realism. ” 

Stenvik i augusti 2012

Caterine Nyström