Modedockornas historiaVilken som är den första Mannekängdockan – Fasiondolls kan ingen svara på. Kanske började med porslinsdockorna på 1800-talet med deras tidsenliga kläder?


1954 kom en docka som kallades Ginger och kläderna till dockan var många och mycket välgjorda. Gingerdockan kom från USA och fanns endast några år men under de åren kom det ut många klädesplagg till dockan. Var kanske Gingerdockan den första Modedockan? Troligen inte.


Bild Lilli var till en början en serie i en tysk tidning som blev mycket populär. 

Tidningen beslutade att ge ut Bild Lilli som docka och kom ut 1955  i Tyskland. I början såldes hon som en leksak för vuxna i kiosker och barer. Senare såldes hon även i leksaksaffärer. Hon fanns i 2 storlekar, 30 cm och 19 cm. Den kortare varianten dinglade ofta från backspegeln i bilar.


Ruth Handler var i Tyskland 1956 och blev inspirerad av Bild Lilli. Hon tog dockan med sig hem till USA där hon omarbetade designen av dockan och uppkallade dockan Barbie efter sin dotter Barbara. Ruth Handler är en av grundarna till leksaksföretaget Mattel som köpte rättigheterna till Bildt Lilli. Barbie debuterade på leksaksmässan i New York 1959.

Några år senare, i december 1963, kom Barbie till Sverige och såldes på NK.


I England presenterades en docka 1963 som fick namnet Sindy. Sindy blev en omedelbar succé. Framgången berodde mycket på att man tyckte att Barbiedockan var opassande för barn.


Under årens lopp har det kommit ut många samlardockor. Samlardockor efter filmer, på artister, historiska personer, med fantastiska kreationer o.s.v. Möjligheterna i fasiondolls värld är oändlig